dinsdag 16 februari 2010

Toetanchamon

Cairo, 16 febr. De legendarische Egyptische farao Toetanchamon stierf aan malaria. Dat hebben wetenschappers uit Egypte, Italië en Duitsland vandaag bekendgemaakt.
Uit het genetisch onderzoek is gebleken dat Toetanchamon was besmet door de plasmodium falciparum, de parasiet die de dodelijke ziekte malaria veroorzaakt. De farao had bovendien een aantal erfelijke aandoeningen. Zijn linkervoet was een klompvoet en aan zijn rechtervoet had hij te weinig tenen. Bovendien leed hij aan de ziekte van Köhler, een groeistoornis waardoor voetbotjes afsterven.
Door alle ziektes had Toetanchamon nauwelijks weerstand tegen de malariabesmetting, aldus de onderzoekers. Bovendien had hij waarschijnlijk kort voor zijn dood een been gebroken door een val.

Het onderzoek heeft ook de stamboom van Toetanchamon duidelijk gemaakt. Hij blijkt de zoon van zijn voorganger, farao Achnaton, en diens zus te zijn. Toetanchamon zelf verwekte twee dochters, maar die stierven nog in de baarmoeder.

Farao Toetanchamon leidde het oude Egypte van 1333 tot 1324 voor Christus. Toen hij stierf, was hij pas 19 jaar oud. Sinds Howard Carter de graftombe van Toetanchamon vond in 1922 speculeren wetenschappers al over waarom de farao zo jong gestorven is.

De bevindingen van de onderzoekers worden morgen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten