donderdag 11 november 2010

Schatten Toetanchamon terug in Egypte

Het "Metropolitan Museum of Art in New York geeft schatten van Toetanchamon terug aan Egypte. Het gaat in totaal om negentien voorwerpen uit de graftombe van de legendarische farao. Na tientallen jaren komen negentien kunstschatten van de Egyptische farao weer terug naar Egypte,
Het Metropolitan Museum of Modern Art in New York geeft onder meer een klein, bronzen beeld van een hond en een beeld van een sfinx terug. De kunstwerken kwamen in het bezit van het museum uit de erfenis van Howard Carter. Deze archeoloog ontdekte het graf van Toetanchamon in 1922.
De objecten hadden volgens de regels Egypte nooit mogen verlaten. Zahi Hawass, het hoofd van oudheidkundige zaken, is al jaren bezig om alle bekende Egyptische historische voorwerpen terug te halen. Hij is dan ook heel blij met het besluit van het Metropolitan Museum. "Dankzij de vrijgevigheid en het ethische gedrag van het Metropolitan Museum, worden deze negentien objecten uit de tombe van Toetanchaom, herenigt met de andere schatten van de kindkoning." De voorwerpen zijn tot juni 2011 nog te zien in New York, waar ze deel uit maken van de Egyptische collectie van het Metropolitan Museum. Daarna verhuizen ze naar Caïro. Samen met de rest van de Toetanchamon-collectie zijn ze uiteindelijk onderdeel van het Egyptische Museum. Dit museum opent in 2012 in Giza.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten