maandag 18 maart 2013

Zeventig hectare dorre woestijngrond

 
Abouleish verliet Egypte op negentienjarige leeftijd voor een studie biochemie in Oostenrijk. Gepromoveerd en getrouwd met een Oostenrijkse, keerde hij in 1975 weer terug. Zijn geboorteland zat aan de grond na twee oorlogen tegen Israël. Hij was geschokt door de problemen waarmee het land kampte: overbevolking, armoede, slecht onderwijs en milieuvervuiling. Vooral het overmatige gebruik van pesticiden en kunstmest in de landbouw stoorde hem en hij besloot een alternatieve manier van boeren te introduceren.Aan de oostelijke rand van de Nijldelta kocht Abouleish zeventig hectare dorre woestijngrond en stichtte daarop het bedrijf Sekem, ontleend aan de faraonische term voor ‘levenskracht van de zon’. Met een groep Europese vrijwilligers en Egyptische boeren irrigeerde hij het land, plantte bomen en hield koeien voor natuurlijke mest om de arme grond vruchtbaar te maken. Naast groente en fruit verbouwde Abouleish ook kruiden en specerijen om plantaardige geneesmiddelen te kunnen produceren.geneesmiddelen te kunnen produceren.
Inmiddels is Sekem uitgegroeid tot een holding met ruim tweeduizend werknemers die gezamenlijk een jaaromzet draaien van 25 miljoen euro en een jaarlijks groeipercentage van zo’n 25 procent realiseren. Samen met een netwerk van bijna duizend toeleverende boerderijen worden op natuurlijke en duurzame manier levensmiddelen, homeopathische medicijnen en kleding geproduceerd. Op het bedrijfsterrein is een crèche en een school voor de kinderen van de arbeiders, een medische kliniek voor de vijftigduizend omwonenden en een opvangcentrum voor gehandicapte kinderen. Deze nevenactiviteiten worden gefinancierd door de opbrengsten van de holding en giften van particulieren uit Europa. Sekem is een gemeenschap die moet dienen als blauwdruk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in de 21ste eeuw, zegt Abouleish onder het genot van een kop biologische hibiscusthee.
Om nieuwe investeringen te financieren heeft de Nederlandse Triodos Bank samen met de Duitse GLS Gemeinschaftsbank in 2007 een belang genomen in Sekem Holding. Van een beursnotering om kapitaal te genereren wil Abouleish niets weten. „Ik denk er niet aan”, zegt hij resoluut. „Als je er ethische waarden op nahoudt die je wilt delen met je klanten, dan moet je niet meer willen verdienen dan wat je toekomt.” Hebzucht is wat hem betreft de oorzaak van de huidige crisis. De beurs is een casino waar zijn bedrijf zou verworden tot een chip op de goktafel. „Aan het eind zijn het de armen die voor de kosten opdraaien omdat de ondernemer en aandeelhouder alleen uit puur winstbejag opereren.” Het bedrijf blijft binnen de familie. De dagelijkse leiding is nu in handen van zijn zoon Helmy Abouleish.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten