zondag 23 juni 2013

Omstreden nieuwe gouverneur Luxor stopt alweer

De omstreden nieuwe gouverneur van de Egyptische provincie Luxor neemt alweer ontslag, zo maakte hij zondag bekend. 
Foto:  AFP
Adel Mohamed al-Khayat werd vorige week benoemd, terwijl hij lid is geweest van al-Gamaa al-Islamiya, een islamistische terreurgroep die in 1997 tientallen toeristen zou hebben vermoord.
Zijn aanstelling leidde tot woede in de toeristische sector. ''We accepteren niet dat ook maar één druppel bloed zou vloeien om een positie die ik zelf nooit geambieerd heb", zei al-Khayat zondag op een persconferentie. Naar eigen zeggen heeft hij zijn besluit samen met zijn partij genomen.
Terreurgroep al-Gamaa al-Islamiya voerde tussen de jaren 70 en 90 campagne tegen de militaire heersers van Egypte en de toeristische sector. De gouverneur was toen leider van die organisatie in een andere provincie, maar beweert nooit iets met het gewelddadige verleden van de groep te maken te hebben gehad.

Woede

Bij zijn aanstelling beloofde al-Khayat zich juist in te zetten om het toerisme te ontwikkelen. Daarmee haalde hij zich de woede van de branche op zijn hals. Medewerkers zeiden geen terrorist als gouverneur te willen.
De Egyptische minister van Toerisme Hisham Zaazou noemde de aanstelling van al-Khayat er één met ''verschrikkelijke gevolgen''. Hij diende zijn ontslag in, maar dat werd niet geaccepteerd door premier Hisham Kandil. Zaazou zit daardoor nog steeds op zijn post. nu.nl/egypte/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten