zondag 6 december 2015

Is Toetanchamon gast in de tombe van Nefertiti?

Het bekende dodenmasker hoorde misschien helemaal niet toe aan Toetanchamon


In 1922 werd het graf van Toetanchamon ontdekt. De ontdekking sloeg in als een bom, nog nooit was er een Egyptische graftombe ontdekt die zó compleet en onaangetast was als de grafkamers van deze koning. Het was de grootste archeologische ontdekking van de twintigste eeuw. Negentig jaar later wordt deze archeologische ontdekking misschien nog wel véél groter. In een eigen publicatie oppert de Britste Egyptoloog Nicolas Reeves de mogelijkheid van een aantal verborgen kamers in de tombe van Toetanchamon.

Een scheur in het schilderwerk

Het bewijs is onverwacht eenvoudig: Nicolas Reeves onderbouwt zijn theorie met foto’s van de tombe, die zijn genomen met een detailcamera. Onder de verf op de wanden van de grootste grafkamer zijn kleine scheurtjes zichtbaar. Reeves denkt dat deze scheurtjes wijzen op dichtgemetselde en verborgen openingen. Het gaat om twee muren die een ruimte zouden kunnen verbergen. Eén opening zou kunnen leiden tot een voorraadkamer, de tweede naar een grafkamer.

Nieuw bewijs voor oude theorieën

Het bewijs is niet overweldigend, maar helpt om een aantal losse eindjes aan elkaar te knopen. De theorie verklaart bijvoorbeeld waarom de tombe van Toetanchamon véél kleiner is dan de tombes van andere vorsten: een deel moet simpelweg nog ontdekt worden.

Toetanchamon te gast in het graf

De vraag is nu: wat zal men aantreffen achter de muur? Als er werkelijk sprake is van extra kamers is het goed mogelijk dat deze iets bijzonders herbergen. Maar wat? Mogelijk het graf van de bekende koningin Nefertiti, dit was één van de vrouwen van de vader van Toetanchamon. Waarschijnlijk was Nefertiti niet de moeder van Toetanchamon. Volgens de nieuwe theorie was Toetanchamons laatste rustplaats de graftombe van een ander. Gezien de onverwachte vroege dood van deze koning is het ook goed mogelijk dat hij werd bijgezet in het graf van een zijn stiefmoeder. De schatten uit zijn eigen tombe behoorden in dit geval oorspronkelijk toe aan een ander. Het bekende dodenmasker van Toetanchamon behoorde misschien ook toe aan een vrouw; het heeft gaatjes in de oren en dit was niet een gewoonte bij mannen in het oude Egypte.

Nieuwe vondst van de eeuw

Egyptologen en archeologen zijn enthousiast, het graf van Toetanchamon was immers onaangetast toen het werd ontdekt. Mogelijk geldt dit ook voor een nieuwe grafkamer en staat de vermeende tombe van Nefertiti vol met voorwerpen van onschatbare archeologische waarde. Deze ontdekking zou minstens zo groot zijn als de ontdekking van de Tombe in 1922.

De lange weg naar de opening

De foto’s worden nu gekeurd door een team van egyptologen. Mogelijk zal radartechnologie gebruikt worden om eventuele holle ruimten te vinden. Als de theorie van Reeves aannemelijk lijkt, zal de Egyptische overheid worden gevraagd om toestemming te verlenen voor eventuele opening van de kamer. In dat geval zullen archeologen zoeken naar een geschikte manier om de muur te doorbreken zonder de tombe, en het kwetsbare schilderwerk, al te veel te beschadigen.

Bronnen

economist.com, 'A tantalising clue to the location of a long-sought pharaonic tomb'
Afbeeldingen
Wikimedia Commons,'Tomb of Tutankhamun in the Valley of the Kings'
archeologieonline

4 opmerkingen:

 1. Dit is wel erg spannend wat zou dit fantastisch zijn
  Hou mij svp op de hoogte gr s.kootje@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is wel erg spannend wat zou dit fantastisch zijn
  Hou mij svp op de hoogte gr s.kootje@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wil je meer weten over Toetanchamon en de geheime grafkamers, lees dan het nieuwe boek van Greet Beukenkamp: "De jongen achter het masker". Het verschijnt vandaag, 14 maart 2016. Het is een historische roman over farao Toetankhamon, waarin ook de laatste ontwikkelingen rond zijn afstamming en graftombe zijn verwerkt.
  Het verhaal wordt verteld door zijn voedster Maïa. Ze heeft een nauwe band met hem, die blijft bestaan als hij als negenjarige jongen tot farao wordt gekroond. Tien jaar later krijgt ze bericht van zijn dood. Tijdens een veldtocht tegen het Hettische leger is zijn strijdwagen omgeslagen. Was het een dom ongeluk of was het moord?
  Ooit heeft Maïa Toet beloofd om de koningin bij te staan, mocht hem iets overkomen. Daardoor raakt Maïa ook betrokken bij de strijd om de troon. Ze moet vluchten, samen met de koningin en Nakhtmin, de commandant van de lijfwacht. Om haar verdriet over de dood van “haar jongen” te verwerken, voert ze in gedachten gesprekken met hem en brengt zo het kind tot leven waarvan ze houdt alsof het haar eigen zoon is.
  Een historische young adultroman vol spanning, avontuur en intriges. Liefde, moord en drama liggen heel dicht bij elkaar in dit uitstekend gedocumenteerde verhaal over de farao die tot de verbeelding blijft spreken.
  Het boek berust op historische feiten en theorieën van bekende archeologen. De "witte" plekken zijn zo ingevuld dat het een heel aannemelijk verhaal is geworden. Het zou zomaar zo gebeurd kunnen zijn...
  Op 3 april, om drie uur wordt over dit boek een PowerPoint presentatie gegeven door de schrijver Greet Beukenkamp in het Rijks Museum van Oudheden te Leiden.
  Uitgever: Clavis B.V.B.A.
  ISBN: 978 9044 827 163
  Hardcover
  440 pagina’s
  € 21,95

  Wil je weten hoe de cover eruit ziet, kijk dan op mijn website: www.greetbeukenkamp.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Wil je meer weten over Toetanchamon en de geheime grafkamers, lees dan het nieuwe boek van Greet Beukenkamp: "De jongen achter het masker". Het verschijnt vandaag, 14 maart 2016. Het is een historische roman over farao Toetankhamon, waarin ook de laatste ontwikkelingen rond zijn afstamming en graftombe zijn verwerkt."

  Ik wil meer weten en daarom ga ik een roman lezen, die geschreven is vóór dat ze echt zeker weten dat het echt geheime kamers zijn? Niet heel logisch...

  BeantwoordenVerwijderen